Pagini

vineri, 14 februarie 2014

Camera bebelusului


In primul rand voi incepe prin a va spune ca in primele 2-3 luni nu veti avea nevoie de o camera a bebelusului, asa ca nu faceti eforturi financiare suplimentare de acum. Singurul lucru care trebuie pus la punct inainte de venirea lui bebe acasa este varuirea camerei, punerea parchetului sau alte modificari ce ar duce la mult praf sau eliberarea de toxine in aer.

Astfel in primele luni bebe va avea nevoie de un patut si o comoda, ce vor fi asezate in camera parintilor.

De ce e bine ca bebelusul sa doarma la inceput cu parintii in camera?

1.      Pentru ca la inceput acesta nu este capabil sa se intoarca de pe o parte pe alta, sau sa isi traga paturica de pe fata. Cei mai multi bebelusi regurgiteaza frecvent si se pot ineca in somn. Dormind in aceeasi camera cu parintii aceste riscuri sunt inlaturate.

2.      Parintii pot sesiza la timp daca bebe face febra in timpul noptii deoarece se va foi mai mult ca de obicei sau va geme, acestia vor putea auzi si orice dificultati respiratorii ar putea avea (initial bebelusii nu stiu sa respire pe gurita, nu isi pot regla temperatura corpului prin transpiratie, toate acestea se dobandesc dupa nastere).

3.      Este mult mai comod si pentru mamici deoarece acestea se vor trezi o data la 3 ore sa ii dea lui bebe sa pape, unii bebelusi sant mai lenesi sau mai micuti si le va mai mult timp sa se sature (cam 15 minute la fiecare san).

Sa vedem cum alegem aceste 2 obiecte. Personal as opta pentru patuturile tip tarc in locul celor din lemn.

Avantaje patut voiaj:
1.      Bebe nu se va lovi la cap chiar daca e agitat, materialul din care e facut patutul fiind moale,

2.      Nu i se vor intepeni piciorusele intre gratii,

3.      Se demonteaza si monteaza usor astfel incat puteti sa il luati cu voi in excursii sau la bunici,

4.      Lateralele fiind din plasa bebe poate vedea in jur, fapt ce il ajuta mult in procesul de invatare.

5.      Pret accesibil (intre 200 si 350 ron gasiti patuturi la kindercraft, bertoni, DHS)

Dezavantaje:

1.      Aspect mai putin placut

2.      Se va ridica in picioare un pic mai greu, neavand de ce sa se tina.

3.      Salteluta de voiaj a patutului e prea subtire, dar puteti folosi o saltea normala din fibra de cocos. (si la patuturile de lemn salteaua se cumpara tot separat)

Avantaje patut lemn:

1.      Bebe se va ridica mai usor in picioare deoarecese va putea tine de gratiile patutului cu manutele

2.      Patutul va arata mai bine in camera copilului

Dezavantaje:

1.      Daca bebe are un somn agitat se va lovi la cap de gratiile patutului, daca ii veti pune protectii bebe nu va putea vedea in jur,

2.      Se va trezi noaptea cand i se vor intepeni piciorusele intre gratii,

3.      Nu poate fi transportat, deci veti avea nevoie si de un pat de voiaj.

Eu am optat initial pentru un patut din lemn cu laterala glisanta, insa curand am fost nevoita sa imi cumpar un patut tarc deorece de la 3 luni baietelul meu cel mare a inceput sa se foiasca in somn si se lovea cu capul de patut. Am incercat si varianta cu aparatorile dar nu au fost bune de nimic, iar cele groase, care l-ar fi ajutat, erau foarte scumpe si trebuiau montate pe toate cele 4 laturi ale patutului astfel incat bebe nu putea privi decat tavanul. Patutul ar trebui sa aiba 2 sau 3 nivele, mai ales daca mama naste prin cezariana.

Sa trecem acum la comoda. Nu recomand sa va cumparati comode special pt bebelusi deoarece sunt mai scumpe decat cele obisnuite. Orice comoda cu sertare si rafruri e buna, trebuie doar sa aiba inaltimea potrivita pentru a nu va apleca cand il schimbati. Puteti sa il schimbati si pe patut daca patutul are ca accesoriu tavita pentru schimbat insa nu va recomand deoarece trebuie sa aveti la indemana mai multe lucruri pentru toaleta bebelusului. Comoda trebuie sa fie suficient de mare, ca sa incapa pe ea o salteluta mare pentru schimbat bebelusii.

Sertarul comodei este util deoarece acolo veti tine obiectele necesare pentru toaleta bebelusului dupa baie: ser fiziologic, alcool alb, perie par, pompa pentru nas, batista bebelusului, forfecuta, comprese sterile etc. Salteluta pentru schimbat este necesara deoarece comoda este tare. In primele 4 luni toate hainutele copilului vor incapea in aceasta comoda.

In camera copilului nu este bine sa aveti covoare deoarece retin praf, in plus, parchetul va fi mult mai usor de curatat(cu un detergent fara miros, eu am folosit bioform) si intretinut decat covoarele, la fel si perdelele: retin praf, iar bebelusii pot face alergii de la praf. Alergiile se pot manifesta cutanat sau respirator (bronsiolite, pneumonii, sau chiar astm in cazuri mai severe). Puteti monta jaluzele exterioare, pentru a-l feri pe bebe de caldura vara.

Asadar sa facem o lista cu obiectele de mobilier si accesoriile care trebuie procurate inainte de venirea acasa a bebelusului si va vor fi necesare in primele luni de viata: patut, saltea pentru patut, 2-3 cearceafuri (e important ca salteaua pe care doarme bebe sa nu fie moale), comoda, salteluta de infasat, 2x sac de dormit sau 2x paturica, cadita de plastic pentru baita si eventual un pozitionator. Veti avea nevoie si de un cantar electronic pentru a-l cantari pe bebe, insa nu e obligatoriu decat daca vreti ca pediatrul sa il consulte la domiciliu, in caz contrar va fi cantarit si masurat la cabinet.
 

Un accesoriu care mie mi s-a parut foarte util a fost pozitionatorul. Il impiedica pe bebe sa se intoarca pe spate in timpul somnului, astfel veti dormi linistite, fara grija ca bebe se va ineca si nu veti auzi. La cadita sa fiti atenti fa finisaje, sa nu aiba portiuni abrazive sau defecte de fabricatie care sa il zgarie pe bebe.

Nu aveti nevoie de: plapuma (risc de sufocare, se va folosi o paturica usoara sau sac de dormit), perna (perna e interzisa bebeluslor datorita riscului de sufocare si al deformarii coloanei vertebrale), implicit lenjerii complete (husa plapuma, husa perna, veti avea nevoie doar de 2-3 cearceafuri, cele mai bune sunt din bumbac cu elastic la colturi), cos de gunoi special pentru pampers (rezervele sunt foarte scumpe!), protectie impermeabila pentru saltea (veti avea nevoie de ea doar cand bebe va invata sa faca la olita).

In postarea urmatoare vom vorbi despre toaleta bebelusului si cum se realizeaza: ingrijirea buricului, curatarea ochilor si nasului, schimbarea pampersului si toate obiectele necesare pentru toaleta.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu