Pagini

duminică, 16 februarie 2014

Este leganatul un obicei sanatos?

In Romania, acestui subiect i se da o importanta foarte mica si nu veti gasi un numar prea mare de articole pe aceasta tema.
Stiati ca sanatatea bebelusului poate fi pusa in pericol daca laganatul nu se realizeaza corect?
In alte tari mai dezvoltate parintii sunt informati inca din maternitate referitor la efectele daunatoare ale leganatului asupra creierului, fiind instruiti de catre pediatrii privind modul in care se va legana bebelusul.
Nu de putine ori am vazut in parc parinti care leganau copiii foarte energic (miscarile lor semanand mai mult cu cele de zgaltaire/scuturare, sau pe genunchi) in incercarea de a-i linisti, probabil jenati de privirile trecatorilor. Cu siguranta ce nu stiau, era ca scuturatul sau zgaltaitul produce nou nascutului leziuni la nivelul creierului (fapt dovedit clinic prin studii si cercetari medicale ).
Aceste leziuni pot duce la intarzieri locomotorii, de vorbire sau cognitive. 
Din pacate foarte putini parinti sunt informati de catre medicii pediatri referitor la acest subiect, si recurg deseori la zgaltait, deoarece cand este zgaltait copilul se sperie si se opreste din plans.
Asadar, leganam bebelusul foarte bland, cu miscari lente si domoale, nu vom folosi miscari ample sau energice. Toti bebelusii plang, dar pot fi calmati in alt mod (de obicei contactul direct piele pe piele ajuta, sau daca ii punem la san). Daca nu functioneaza nimic apelati la un neonatolog sau un pediatru.
In plus fata de motivele deja prezentate, adormirea prin leganare nu e un obicei cu care dorim sa se obisnuiasca bebe, pentru ca va incepe sa adoarma din ce in ce mai greu. Multi bebelusi vor incepe sa se trezeasca in momentul in care  ne vom opri din leganat, iar somnul lui va deveni un chin pentru noi.Vom incerca sa il mangaiem pe spate, sa ii vorbim sau cantam in soapta.
 
Stiati ca bebelusul va recunoaste in primele luni de viata dupa miros? Vom vorbi mai mult despre asta in postarile urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu