Pagini

sâmbătă, 15 februarie 2014

Bebe la baie. Cum se realizeaza toaleta sugarului?


Intrebarile ce imi sunt adresate cel mai frecvent: Cat de des spalam bebelusul? si De cand incepem sa ii facem baita lui bebe?
Bebelusul se spala inca din prima zi de viata, iar pana la varsta de 10-12 luni baia se va face zilnic, fiind esentiala pentru sanatatea si confortul lui. Este de preferat sa facem baia seara, inainte de culcare deoarece bebe va adormi mai repede si va avea un somn mai profund.
Psihologii si expertii in puericultura recomanda ca aceasta activitate sa se realizeze de catre tatic sau impreuna cu acesta. Este recomandat sa existe activitati pe care doar tata le face cu bebe, astfel incat sa se creeze o legatura mai stransa si intre ei.
Pasul 1: pregatim obiectele necesare pentru baie
Asezam salteaua de infasat pe comoda, punem deasupra o paturica absorbanta pentru schimbat scutece (cele mai accesibile sunt Panda sau Dalin). Aceste paturici absorbante le vom aseza sub bebe si cand schimbam pampersul.
Avem la indemana: uleiul pentru bebelusi, termometru pentru apa, prosop, sapun pentru bebelusi (sapunul nivea baby caring cream soap mi-a fost recomandat de dermatolog cand a avut baietelul meu dermatita atopica deoarece nu usuca pielea), sampon bebe, perie pentru par (tot speciala pt bebe, sunt foarte moi), pompa pentru scoaterea mucilor, comprese sterile, ser fiziologic, alcool alb 70 grade sau betadine si baneocin (pentru bebicii carora nu le-a cazut inca buricul) body, pijamaluta.
Pregatim apa. In prima luna de viata, apa de baita va fi fiarta si apoi racita, din luna a doua apa poate fi doar incalzita. De obicei caditele au termometru incorporat ce indica temperatura optima a apei, dar se pot cumpara si separat. Daca nu aveti un termometru, apa se va verifica cu cotul, nu cu palma.
Daca vi se pare prea frig in baie, puteti muta cadita in dormitor. Temperatura din camera trebuie sa fie putin mai mare ca de obicei atunci cand facem baie (se recomanda 25 grade) deoarece bebe va sta mai mult timp dezbracat si va iesi incalzit din apa.
Pasul 2: pregatim bebelusul
Asezam bebelusul pe salteaua de infasat si il dezbracam. Apoi il masam usor prin miscari de relaxare (de sus in jos)  pe spate si membre cu ulei de baie. Masajul cu ulei se va face inainte de baie, deoarece in timpul baii porii pielii se deschid iar daca il facem dupa baie vom astupa porii, astfel ca pielea nu va respira. Masajul ajuta la circulatie.
In timp ce spalati bebelusul nu uitati sa ii sustineti in permanenta capul si gatul. Incepem de la cap spre picioare, spalam parul (nu uitati de fontanela, asa ca nu apasati sau frecati excesiv chiar daca are coji), apoi in spatele urechilor (nu tineti bebelusul cu urechile in apa si nu ii trunati apa in urechi), se va spala doar pavilionul urechilor cu degetele umede, apoi gatul (aveti grija sa spalati si sa clatiti bine intre pliurile pielii, altfel se vor inrosi, irita sau vor face chiar rani pentru ca acolo, fiind formate cute pielea nu respira), la subrat, manutele, (atentie la pliuri), burtica si zona genitala (la fetite din fata in spate), piciorusele (din nou atentie la pliuri), apoi intoarcem bebelusul, spalam spatele si funduletul. Clatim bine peste tot (nu uitati sa clatiti intre pliuri, e mai bine sa clatiti intre pliuri imediat dupa ce ati sapunit, asa nu veti uita).  
Daca nu i-a cazut inca buricul (de obicei cade in 7-10 zile de la nastere) nu il atingeti la baie (nu sapuniti, nu frecati). Nu se intampla nimic daca se stropeste, dar nu trebuie sa se inmoaie, sa nu stea de exmplu cu buricul in apa.
Dupa ce am terminat il invelim in prosop si il asezam pe masuta de infasat. Vom sterge bebelusul prin tamponare, nu prin frecare (pielea lor se irita forte usor), pe cap puteti freca putin cu prosopul, fara sa apasati.
Pasul 3: Ingrijirea buricului
Daca lui bebe nu i-a cazut inca buricul, primul lucru dupa baita este ingrijirea acestuia. Luam o compresa sterila o umezim cu alcool alb de 70 grade (unii doctori recomanda betadina) si tamponam usor buricul. Nu frecam! Daca doctorii v-au recomandat si baneocin, atunci veti pudra putin pe buric direct din recipient (nu din mana voastra). Buricul de regula nu se panseaza, se lase sa respire.
Pasul 4: Imbracam bebelusul: pampers, body si pijamaluta (nu tragem de bebe, tragem doar de hainute)
Pasul 5: Curatarea ochilor, urechilor si nasului
Cu o compresa sterila impaturita si umezita cu ser fiziologic stergem din exteriorul ochiului spre interior (spre nas) o singura data, apoi aruncam compresa. Daca vi se pare ca nu ati sters bine repetati pasii cu alta compresa sterila. Apoi faceti acelasi lucru la celalalt ochi (cu alta compresa sterila). Bebelusii fac foarte usor conjunctivita si de aceea compresa cu care stergem ochiul trebuie sa fie sterila si utilizata la o singura stergere.
Cu o compresa uscata si impaturita, stergem cu un colt pavilionul urechilor. O introducem usor in interior fara sa impingem, doar cat sa atinga urechea, pentru a absorbi apa care a ajuns din gresala acolo. Aruncam compresa, luam alta compresa uscata si repetam procedeul la cealalta ureche.
Turnam 2 picaturi de ser fiziologic in nara stanga a bebelusului apoi astupam cu un deget cealalta nara, strangem pompita si o pozitionam pe nara in care am pus ser, apoi, cand dam drumul pompitei luam simultan si degetul de pe cealalta nara. Avem grija sa scoatem aerul din pompita inainte sa o asezam pe nara lui bebe, altfel tot aerul din pompita ii va intra lui in nas si nu e un sentiment deloc placut. Repetam procedeul pana cand nasucul este curat, apoi curatam la fel si cealalta nara.
Pasul 6 : Periem usor parul cu peria speciala pana ce se usuca.
Baita e gata, ii dam laptic si va face nani imediat ce se va fi saturat.

Toate aceste informatii va pot fi oferite si de catre medicul pediatru pe care l-ati ales. Exista mici diferente de opinii, cum ar fi de exemplu pansarea buricului (unii doctori o recomanda altii nu). Cel mai bine este sa ascultati sfatul medicului dumneavoastra, deoarece el va examina bebelusul si va particulariza toaleta asa incat sa corespunda nevoilor bebelusului vostru.
 
 
 

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru completare si eu am informatiile tot de la un curs de puericultura. Oricum, va spun sincer ca la al doilea copil nu am mai respectat intocmai ce am scris mai sus.

    RăspundețiȘtergere