Pagini

duminică, 9 martie 2014

Adevarul despre agentiile de bone!

Agentiile de bone din Romania ofera calificari, cursuri de perfectionare si atestare pentru aceasta meserie: FALS. La noi in tara aceste agentii  sunt  simpli intermediari, ca un fel de agenti imobiliari de vanzari.
 
Inca din momentul in care pui piciorul in apartamentul mic, de bloc, reprezentand sediul firmei, incepi sa ai suspiciuni.
 
Pe masa vei gasi asezata o mapa cu "documente", am pus intre ghilimele pentru ca de fapt ceea ce ti se ofera este o incercare de simulare a legalitatii, mapa de fapt e plina cu fituici, iar singurul act juridic legal din mapa este contractul in care se stipuleaza ca vei plati un commission de aproximativ 70-80% din salariul negociat cu bona. De ce spun ca restul sunt fituici? Pentru ca mapa in general contine asa: cv-ul bonei, o hartie cu datele de contact ale agentiei, niste fluturasi de reclama, o hartie nesemnata de nimeni pe care sunt trecute o serie de analize pe care ei ti le recomanda sa le ceri bonei inainte de angajare (asta ca sa ai falsa impresie ca si ei au facut ceva) si tot felul de alte nimicuri de genul asta, fara nicio valoare juridica.
 
Ce fac deci aceste agentii? Primesc solicitari de la particulari cu anumite criterii, prin urmare dau un search in baza de date dupa cateva filtre: varsta, experienta, program de lucru, zona in care locuiesc etc.
 
Nu isi asuma niciun fel de raspundere pentru ceea ce va face bona din momentul in care semnezi contractul prin care te angajezi sa ii platesti. Daca iti fura din casa, agreseaza copilul sau iti creeaza prejudicii sau pagube de orice fel este strict intre tine si bona pe care, paradoxal ei ti-o recomanda.
 
Contractul pe care il semnezi are si o gramada de clauze nule, fara valoare. In contractul respectiv se specifica faptul ca bona se afla in "perioada de proba" de 3 luni, in care, daca nu esti multumita poti cere agentiei sa o inlocuiasca fara sa mai perceapa comision.

In primul rand prin clauza asta bona e obligata practic sa se supuna unei perioade de proba, desi ea nu semneaza contractul (doar parintii si reprezentantul legal al agentiei). E ca si cum 2 vecini de bloc ar semna intre ei un contract prin care ma obliga pe mine (un al treilea locatar) sa le bat covoarele zilnic. Ce ma intereseaza pe mine ce contract au semnat ei?? Clauza e practic nula, tu nu ai nicio garantie ca bona va fi de acord si nici nu pot vedea daca acest lucru e stipulat in contractul bonei cu agentia, pentru ca este confidential.

Daca vrei sa ii faci contract de munca bonei, nu ti se vor oferi informatii de genul: unde trebuie sa il inregistrezi, in cat timp, cum? sau un model de contract de munca, desi practice ei sunt o firma de recrutare de forta de munca.

De cele mai multe ori bonele nu au contract de munca (pentru ca parintii nu isi permit sa plateasca si contributiile la stat pe langa salariul de 1300-1700 RON al unei bone, iar bonele nu sunt de accord sa lucreze pe salariul minim pe economie asa incat sa aiba si contract de munca). Asadar, cum putem vorbi despre o perioada de proba, sau preaviz, cand nu exista un contract individual de munca valabil incheiat sau macar de colaborare?
 
Bun, apoi in fata reprezentantului agentiei (care e foarte intelegator) trebuie sa negociezi salariul cu bona, nu care cumva sa ii inselati, asa incat sa fie perceput un commission mai mic (din nou, nu ca ar fi stipulat undeva salariul respectiv) si ca un om de bun simt si corect, tot in fata reprezentantului ii explici bonei ca nu poti sa ii oferi si contract de munca. Reprezentantul legal al agentiei va sari numaidecat in ajutorul bonei si iti va explica faptul ca bonele inteleg situatia si ca isi vor plati singure contributiile la stat in cuantumul pe care il doresc. In concluzie vorbim despre un intermediar al muncii la negru.
 
Mai esti asigurat ca bona a fost testata psihologic si ca e apta sa desfasoare activitatea, insa mapa nu include aceasta hartie si nu ti se pune la dispozitie decat daca o ceri. Testul e confidential, deci nu ai de unde sa stii daca exista sau nu. Prin urmare, la solicitarea ta, vei primi o hartie pe care scrie ca e apta psihologic.
 
Si atunci iti pui intrebarea fireasca: pentru ce platesti comisilonul? Nimic mai simplu: pentru faptul ca daca nu ai timp sa cautati o bona, agentia va programa interviurile in aceeasi zi, prin urmare o sa putem vedea cam 5-6 bone intr-o zi. Time is money (in cazul asta cam mare pretul in oinia mea).
 
Agentiile profita si de pe urma bonelor, care vor semna si ele un contract in care se obliga sa plateasca agentiei un commision de 50% din primul salariu primit. Dar ce se intampla daca tu hotarasti sa o schimbi in cele 3 luni, pentru ca pur si simplu nu sunteti compatibili (doar nu te costa nimic....), bona ramane cu comisionul dat?
 
Prin urmare pretul agentiei pentru o mapa cu fituici, programarea unor interviuri si un search in baza de date este in jurul sumei de 700 lei (comisionul de la bona) si 1.100 (comisionul de la voi), un total de 1.800 de lei.

Eu prin agentie de bone intelegeam altceva: ca bonele sunt angajatele agentiei (si tu sa platesti lunar agentia), in caz contrar macar sa li se ofere cursuri si pregatirea necesara desfasurarii activitatii, mai ales ca si ele platesc un commision care le-ar ajunge pentru 2 cursuri de puericultura... 
 
Agentiile nu isi asuma niciun fel de raspundere pentru nimic, ba au si disclaimer in contract!
 
Si datorita faptului ca traim in epoca vitezei, foarte multa lume nu are timpul necesar cautarii unei bone si apeleaza la astfel de agentii.
 
Cum pot asemenea agentii sa functioneze legal? Ar trebui reglementate niste servicii minime pe care agentiile sa fie obligate sa le ofere atat bonelor, cat si clientilor si praguri ale comisioanelor.

Practic, statul roman insusi incurajaza munca la negru si apoi tot "el" se plange ca nu sunt bani la bugetul de stat pentru alocatiile copiilor si pensii.
   
Nu am reusit sa studiez inca faimoasa lege a bonelor, dar nu am auzit sa se fi reglementat si activitatea agentiilor de bone. Nu vad oricum legea ca o rezolvare, nici pana acum nu era legala munca la negru. Faptul ca s-a  adoptat o lege speciala nu schimba cu nimic realitatea ca parintii nu au bani sa plateasca contributii pe langa un salariu de 1.300-1.500 ron si nici faptul ca bonele nu pot si nu vor sa traiasca din 700-800 ron/luna, dar cu contract de munca. Ca de obicei legiuitorul roman nu gaseste o rezolvare, deoarece chiar daca bonele vor trebui sa isi plateasca singure contributiile, ele isi vor mari tarifele, asa incat sa nu li se micsoreze salariul net, pana la urma trebuie sa traiasca si ele din ceva.

Nici prin faptul ca bonele vor putea apela la Agentia de ocupare a fortei de munca nu mi se pare ca se rezolva nimic, sa fim seriosi, cati dintre noi ne-am angajat prin AOFM?
 
E un lucru bun ca au fost reglementate calificarile si certificarile minime necesare unei bone, insa nu e suficient.

Bone fara calificarile respective tot vor exista (cum ar fi pensionarele carora nu le ajung banii sa traiasca), singura diferenta va fi ca: in timp ce bonelor cu certificari le vor creste salariile, celor fara certificari le vor scadea salariile pentru ca nu sunt calificate, iar particularul risca o sanctiune penala daca nu le face contract de munca (asta va fi tendinta generala) si tot nu va putea sa le faca un contract fara calificarea necesara.

Daca tot se vrea impozitarea bonelor si reglementarea activitatii, de ce nu se intoduc si in sistemul de stat scoli postliceale care sa si formeze aceste bone?

Totusi trebuie sa recunosc faptul ca aceasta lege e un inceput si trebuie sa incepem de undeva, sper doar ca impozitarea veniturilor bonelor sa nu fie singurul scop urmarit.

Mi-ar placea sa aflu si alte pareri despre agentiile de bone, daca ati apelat sau ati apela vreodata la o astfel de agentie si mai ales unde am putea gasi proiectul de lege si ce impact credeti ca va avea?

3 comentarii:

  1. Eu chiar cred ca singurul scop al legii este sa se mai ia de undeva un impozit...
    Noi n-am cautat prin agentii. In primul rand pt ca mi se pare jaf la drumul mare sa le dau asa comision PNETRU NIMIC!, in al doilea rand pentru ca stiu ca sunt o mare teapa agentiile. (nu generalizez, dar cred ca un mare procent dintre agentii sunt doar intermediari intre bone si parintii disperati si fara timp prea mult).
    Acum 10 ani eu insami am avut tentativa sa-mi fac agentie de bone si personal pentru curatenie. Am renuntat pentru ca "baza de date" a celor pe care-i adunasem pentru bone era JALNICA. Atunci am inteles ca orice mamaie care a iesit la pensie si a crescut (acum patruj' de ani) doi-trei copii se crede bona cu experienta! GRESIT!!!
    La cativa ani distanta aveam sa aflu pe pielea mea ce greu este sa gasesti un om de calitate si cu TALENT pentru meseria asta! Pentru ca aici nu e vorba doar de niste cursuri..ci si de talentul de-a face jobul asta!
    Dar..de ce sa am pretentii de la cele ce se vor bone cand la noi si sistemul de invatamant detine profesori care n-au nicio legatura cu meseria de dascal..asa cum o aveam eu definita in capul meu...:(

    Nu stiu daca vom ajunge sa fim atat de disperati sa apelam la agentii...deocmadata chiar avem noroc ca-i sora mea fara job si ne ajuta ea... Stiu ca e o solutie pe termen scurt, stiu ca trebuie sa gasim o bona pana il dam la gradi...dar ..inca mai sper ca vreun cunoscut o sa ne recomande pe cineva... Caci am strigat in toate cele 4 vanturi ca avem nevoie de bonaaa.... :(
    Succes si voua.

    RăspundețiȘtergere
  2. La ce varsta vreti sa il dati la gradi? Face la olita? Ca noi nu vrem deloc :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne gandeam sa-l dam de prin toamna, adica la aproape 3 ani. Daca ne descurcam pana atunci cu bona & staff....(Ceea ce sper din suflet!)
    Da, face la oala. Ii mai pun pampers doar afara (ca-i frig si nu e simplu sa-l pui la copac:P) si la somnul de pranz (pt ca este de 2-3 ore si, desi noaptea nu mai face, in timpul reprizei asteia de pranz mai face cate-un pipi). Dar a venit de la el ..adica asa de tare si-a dorit chiloti cu Queen si Bucsa incat, dupa ce i-am luat, ca sa nu-i ude a inceput sa faca doar la oala. Evident ca mai sunt si accidente, mai ales cand e concentrat pe cate-o joaca, mai uita si se scapa putin e el apoi sa-l vezi cum fuge prin casa strigand oala-oalaaaa....incercand sa se tina pana i-o aduc:)))

    RăspundețiȘtergere