Pagini

luni, 17 martie 2014

Dermatita atopica. Ce e de facut?

Unii bebelusi au o piele atopica, adica o piele cu tendinte de uscare, cu coninut scazut de lipide. Frecventa dermatitei atopice la copiii de pana la 2 ani este in crestere, mai ales in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare (datorita industriei si factorilor alergeni din aer). De obicei debuteaza in jurul varstei de 3 luni si se amelioreaza, sau dispare pana la 2 ani.  Este posibil sa reapara (de regula acest lucru se intampla in jurul varstei de 5 ani).
 
Daca bebe are dermatita atopica nu inseamna neaparat ca el este si alergic, ci ca are o predispozitie si este posibil sa dezvolte anumite alergii. La analize, markerele ce indica alergiile pot fi absolut normale.
 
Dermatita atopica debuteaza ca o roseata in obraji, apoi obrajii se vor usca si cateodata se vor ingrosa formand o crusta. E posibil sa apara si in jurul guritei, pe pielea capului pot aparea coji. Pe corp vor aparea pete rosii (bube) de diferite forme si dimensiuni, iar daca va uitati atent arata ca o aglomerare de bubite mici de tot (cat varful de ac) si se simt cand treceti cu degetul peste ele. Pot aparea pe tot corpul si e posibil sa il si manance pe bebe. Daca il mananca si se scarpina, bebe poate chiar sa isi faca rani (insa asta doar in cazurile mai grave).
 
Copiii cu dermatita atopica sunt predispusi si la afectiuni respiratorii precum bronsiolitele, rinitele  iar mai tarziu pot dezvolta chiar astm bronsic (mai rar), de asemenea, s-a constatat ca si conjunctivitele sunt frecvente la copiii cu dermatita atopica.
 
Cum putem preveni sau ameliora dermatita atopica?
 
1. Reducem factorii alergeni din camera bebelusului. Adica inlaturam covoarele si perdelele, care retin praf, la fel si excesul de jucarii de plus. Stergem praful si spalam zilnic pe jos doar cu apa (fara detergent),
 
2. Hainutele bebelusului care vin in contact cu pielea sa fie din bumbac (a se evita spre exeplu lana sau materialele sintetice) si albe (colorantii din haine sunt toxici si pot provoca alergii grave). Vor fi spalate cu detergent antialergenic sau vor fi clatite foarte bine (mai dati o extra clatire la hainele lui bebe), nu se va folosi balsam de rufe,
 
3. Aerisirea camerei cat mai des, pentru reglarea umiditatii din camera. Aerul din camera nu trebuie sa fie uscat, iar camera este de preferat sa fie mai racoroasa (20-21 grade C). Caldura si aerul uscat favorizeaza aparitia eczemelor. Patutul bebelusului nu va fi asezat langa calorifer,
 
4. Evitarea alimentelor ce pot provoca alergii ex: capsuni, nuca, mierea, ou etc Aceste alimente  pot fi date copiilor cu dermatita atopica la varsta indicata de pediatru, nu mai devreme,
 
5. Baile/dusurile bebelusului vor fi scurte pentru a nu usca si mai tare pielea, stergerea se va face prin tamponare usoara nu frecare!
 
6. Sapunul sau gelul de dus cu care il spalati pe bebe sa fie unul special pentru dermatita atopica, ce nu favorizeaza uscarea pielii (fara parfum),
 
7. Folositi crème hidratante speciale pentru dermatita atopica (noi foloseam Lipikar Baume AP care e indicat inca din prima luna de viata). Mai buna mi s-a parut Atoderm de la Bioderma insa nu stiu de la ce varsta se poate incepe utilizarea acestei crème, noi am descoperit-o cand Vladut avea 1 an si ceva si in 2 luni i-a trecut de tot). In unele cazuri mai grave pediatrul sau dermatologul va va prescrie crème pe baza de cortizon, ce vor trebui utilizate exact in cantitatile indicate deoarece cortizonul se pare ca poate afecta cresterea si dezvoltarea copilului. Nu folositi crème cu cortizon decat la recomandarea medicului,
 
8. Unghiile lui bebe vor fi tatiate cat mai mici pentru a nu se zgaria daca se scarpina.
 
Si noi am avut o experienta neplacuta cu dermatita atopica. Lui Vladut i-a aparut in obrajori, in jurul varstei de 6 luni. La 8 luni mi-am dat seama, cand au inceput sa ii apara si pe corp. Am fost la pediatra, ne-a recomandat o crema cu continut scazut de cortizon cu care sa dau doar pe bubite si i-au trecut in 2-3 zile, dar apareau la loc si s-au inmultit pe tot corpul asa ca am renuntat la cortizon si ne-a recomandat lipikar baune AP, care mi s-a parut bun si dupa 2 saptamani de uns intensiv, rosata a disparut si eczemele s-au redus.
 
Inainte de asta incercasem crema de la Mustela dar nu a avut niciun efect, la fel si renumitul ulei de baita Oilatum. Apoi, pe la 1 an si un pic am schimbat crema la recomandarea unei prietene cu Atoderm de la Bioderma si a fost foarte buna, in 2 luni i-a trecut de tot. Acum, nu stiu daca a fost chiar atat de buna crema, sau pur si simpul i-a trecut de la sine. (Dermatita atopica trece de obicei de la sine odata cu cresterea in varsta si dezvoltarea sistemului imunitar.)
 
Avea saracutul pe tot corbul pe burtica si pe picioruse, norocul meu a fost ca nu s-a scarpinat, daca incepea sa se scarpine ar fi facut rani. E o afectiune stresanta si de lunga durata, nu va asteptati sa dispara peste noapte. Mi se rupea sufletul cand il vedeam plin de bube, desi pe el nu parea sa il deranjeze.
 
Sapun acum folosim de la Nivea baby:  Caring Cream Soap (cand era mai mic foloseam Lipikar Syndet, dar am renuntat dupa ce i-a trecut pentru ca era prea scump) si sunt foarte multumita, nu ii usuca pielea (o experienta neplacuta am avut cu produsele Klorane, pe care le foloseam cand ne-a aparut dermatita si ne-au fost contraindicate de medici).
 
Si acum are pielea uscata si ii mai apare cate o bubita, dar ne dam cu crema o data pe zi pe tot corpul (Lipikar Baume AP sau Atoderm) si nu i-a mai recidivat pana acum. Daca aveti timp, va invit sa cititi si un articol de specialitate (al doamnei doctor dermatolog Alina Crisan) aici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu