Pagini

miercuri, 26 martie 2014

Talus Valgus si moda ghipsului la sugari

Ce inseamna talus valgus? 
 
Datorita pozitiei bebelusului in uter, sau din motive ereditare, laba piciorului poate fi indreptata spre exterior (talus valgus), interior (talus varus), sau flexata prea mult.
 
Asadar, talus valgus este o pozitie incorecta a piciorului, spre exterior, care mai tarziu poate conduce la deformari ale piciorului ce vor incomoda la mers.
 
Este important sa stim ca talus valgus se clasifica in grade, in functie de cat de mare este devierea fata de pozitia normala (de exemplu unghiul in care sta piciorul), practic in functie de gravitatea afectiunii.
 
Abordarea ortopezilor in tratament.
 
Exista doua opinii ale medicilor ortopezi si prin urmare doua abordari total diferite in ceea ce priveste tratamentul la copiii mici.
 
O prima categorie de medici prefera o abordare agresiva, recomandand: ghips cat mai devreme, de preferat in prima luna de viata a bebelusului, ulterior atele, electrostimulare, kinetoterapie, incaltaminte ortopedica (si poate alte metode de recuperare sau stimulare).
 
Partea buna a acestui tip de terapie este ca (in cazul in care se efectueaza in mod corect) are rezultate foarte bune, ducand de cele mai multe ori la recuperare totala si corectarea 100% a pozitiei vicioase.
 
Partea proasta e ca se merge pe ideea de corectare 100%, astfel nu se tine cont de cat de grava este problema ci se recomanda schema completa  de tratament pentru toata lumea, deoarece in opinia lor kinetoterapia fara ghips nu poate corecta decat partial piciorul. In plus schema completa de tratament este extrem de costisitoare (acum un an jumate m-a costat in jur de 700 ron pe luna doar kinetoterapia). Kinetoterapia se poate face si gratuit la Grigore Alexandrescu parca, dar nefiind profit direct, nu se ocupa asa bine, e foarte aglomerat si ora de kinetoterapie ajunge sa fie in realitate de doar 15 -20 minute.
 
O a doua opinie se bazeaza pe cat de grava este afectiunea. Daca este intr-adevar grav atunci recomanda ghipsul, altfel nu. Explicatia ar fi asta: pana la varsta de 1,5 - 2 ani mersul nu este format, in plus toti copiii au picior plat initial. Astfel pana la 2 ani nu se poate pune un diagnostic clar de talus valgus, deoarece de multe ori picioarele se indreapta fara interventii (cu conditia sa nu fie grav). Pana la 2 ani se recomanda metode alternative de tratament precum: mersul descult pe nisip si iarba, mersul la mare, incaltaminte cu taloneta (nu neaparat ortopedice), masaj la domiciliu si eventual, daca e cazul kinetoterapie.
 
Si evident dupa ce ai consultat doi medici care ti-au spus unul: hais si altul: cea, intrebarea care in mod evident si-o va pune orice parinte: bine, bine si eu ce fac?
 
Pai e evident: fiecare parinte isi va asculta instinctul si ratiunea, dupa care, nefiind specialist in domeniu va lua o hotarare, sperand ca a luat-o pe cea corecta.
 
Asa am facut si eu, cu al meu pui si am hotarat sa fac doar kinetoterapie si sa il duc la mare, sa il las cat mai mult descult etc. Oricum nu as fi avut bani de electrostimulare si mai stiu eu ce.
 
La noi a fost cam asa: la 8 luni, cand s-a ridicat Vladut in picioare mi se parea ca nu calca bine, asa ca am ajuns la Ortoclinic la o consultatie. Pana atunci nu observasem ca ar avea picioarele strambe nici eu si nici alti 3 sau 4 pediatri care l-au consultat, prin urmare nu putea fi ceva grav...
 
Bun, mi-am facut programare pentru o simpla consultatie, dar la plecare am fost taxata dublu si am intrebat de ce. Mi s-a raspuns ca doamna doctor (Contanu parca) facuse o sedinta completa de evaluare si stabilire a tratamenului. Bine, bine, dar eu nu cerusem asa ceva, eu vroiam doar o consultatie sa imi spuna daca e intr-adevar o problema sau doar mi se pare mie. In schimb in 10 minute am primit o sedinta complexa cu diagnostic si schema de tratament. Am fost putin sceptica deoarece diagnosticul i l-a pus dupa ce l-a vazut cam un minut fara ciorapei. Ma mir ca nu mi l-a diagnosticat de dupa usa si prin salopeta de fas, dar eu nu sunt ortoped, asa ca ce stiu eu?
 
Am intrebat cum sa ii fac eu masaj si nu a vrut sa imi arate, mi-a zis ca o sa ii faca kinetoterapeuta(din nou se asigura ca nu am venit doar ca sa imi arate cum sa ii fac singura masaj). Tanti de la receptie a fost asa de draguta incat s-a oferit sa imi faca si masuratorile pentru atele (noroc ca era deja prea mare pentru ghips) ca sa pot sa dau comanda pe loc, de ce sa pierdem timp pretios? Am refuzat politicos spunand ca imi dorisem o simpla consultatie si am nevoie de timp sa ma hotarasc. Am avut senzatia tot timpul ca vor sa ma stoarca de bani si sa ma forteze sa iau pe loc niste decizii importante, sau mai bine zis, sa le ia ei pentru mine. Kinetoterapia costa cam 700 ron pe luna, atelele vreo 200 ron, dar trebuiau schimbate si alea in fiecare luna, ca doar copilu' creste (in cazul sugarilor saptamanal), electrostimularea care trebuie facuta zilnic, minim 10 sedinte (si aia era vreo 1000 ron), plus incaltamintea ortopedica 200-300 de ron cam la 2 luni (deja peste indemnizatia mea de crestere copil ), plus costurile consultatiilor ulterioare.  Preturile pe care le-am exemplificat sant cele de acum un an.
 
Bun, o sun pe pediatra care s-a mirat, mi-a raspuns ca se astepta sa imi recomande kinetoterapia si atat, atelele i se par cam mult pentru ce are el la picior si mi-a facut o trimitere la un alt medic de la Medlife Ulici Alexandru (o consultatie la el costa peste 300 de lei). In fine, o fac si pe asta (sanatatea copilului nu are pret), ma prezint la consultatie si imi spune ca nu e nimic grav, ca se poate corecta singur, ca intr-adevar piciorul se flexeaza prea mult din cauza muschilor slab dezvoltati. Mi-a aratat cum sa ii fac masaj acasa, mi-a spus ca nu e obligatorie kinetoterapia, ca pueam sa il duc de cateva ori si apoi sa fac eu exercitiile cu Vlad acasa, in rest sa il duc la mare cel putin 2 saptamani, sa il las cat mai mult descult si incaltaminte cu talonet. Apoi am intrebat de atele si electrostimulare si mi-a spus: nici vorba de asa ceva, ca e vorba de bani si mi-a tinut un discurs intreg despre industria ortopediei si cum sant parintii storsi de bani cand nu e cazul. In plus, Vladut avea musculatura slab dezvoltata si atelele ar fi dus la atrofierea lor (asta nu as sti daca e adevarat pentru ca nu sant ortoped).
 
Am mers pana la urma la kinetoterapie la Ortoclinic, pentru ca era aproape de casa, dar acolo trebuia sa ascult predicile kinetoterapeutei care imi tot recomanda sa merg pe schema de tratament a doamnei doctor de acolo. I-am explicat situatia i-am spus ca avem alt ortoped si daca nu vrea sa lucreze cu noi in conditiile astea sa ne spuna. Cu toate astea, o data cand l-a dus tati la sedinta, s-a intors acasa cu niste benzi elastice lipite direct pe piele. I le pusese fara sa intrebe si pe deasupra benzile nu trebuiau udate, iar daca le udam sa le usuc cu feonul. Cum sa il spal la fund fara sa il ud pe picioare? si cum sa imi usuc cu feonul (pe picioare) copilul cu dermatita atopica? A plans saracutu pana i le-am dezlipit (parca erau lipite cu ciment benzile alea) si i-am spus terapeutei ca eu decid daca punem sau nu benzi si daca era nevoie preferam sa fac mai multe sedinte decat sa ii pun benzi 2 saptamani.
 
Intr-una din zilele in care il duceam pe Vladut la kinetoterapie am povestit cu mamica unei fetite de 2 luni, care avea ghips si venea saptamnal sa il schimbe si mi-a povestit aproape plangand ca ultima data ii pusesera ghipsul gresit si pediatrul ii trimisese de urgenta sa il modifice, deoarece piciorul ii statea sucit. Imi povestea ca au luat-o ca din oala, vai trebuie ghips, acum si nici n-a apucat sa ia o hotarare ca fetita ei era deja in ghips la o luna, imi spunea ca pur si simplu au fost agasanti si nu a putut sa se dezmeticeasca. Mi-a mai spus ca ea nu observase ca are piciorusele strambe. In momentul ala m-am bucurat ca nu a trebuit sa iau o hotarare asa de importanta la doar o luna de la intrarea in rolul de mama. M-am intrebat ce as fi facut, dar chiar nu stiu.
 
Inca nu sant convinsa care din cei doi medici avea dreptate, pur si simplu am facut cum am crezut si simtit eu si am ales ce mi s-a parut mai util asa incat sa ma incadrez si in bugetul familiei. Vladut inca mai calca putin stramb, vom mai merge la un control la ortoped, cat de curand, pentru linistea noastra.

3 comentarii:

  1. Hehehe..ce-am tras si noi cu asta. Pe fisa de externare a copilului din maternitate scria talus valgus. La cateva luni, cand am mers la ortoped la Medsana (cred ca avea vreo 3luni) ne-a zis ca e talus varus. Ne-a recomandat o kinetoterapeuta, m-am interesat despre doamna, nu mi-a palcut ce-am aflat, am ales altul care venea acasa. 80 ron sedinta de 20-30 de minute. Pana la urma am ajuns la kineto la Giulesti, printr-o cunostinta care ne-a recomandat-o pe tipa de acolo. Am facut Kineto pana aproape de 11 luni cand s-a convins ea si ne-a convins (vazand cum calca) ca e ok. Mai are si acum tendinta sa calce usor sui, cand este obosit. Dar tipa de la Giulesti ne-a invatat multe..i-a aratat sotului cum sa-i faca si el acasa gim(am filmat o sedinta intreaga si sotul a studiat-o in detaliu acasa..), mi-a explicat ce reguli sa respect cand ii cumpar incaltaminte, ce e bine sa fac pt mersul lui..etc-etc..
    Acum suntem bine, vom mai ajunge si noi la un ortoped, dar asta doar ca sa stam noi 100% linistiti:)

    Ce vreau sa spun: medicii care l-au vazut pe Andrei mai mult ne-au bulversat, unii ziceau una, altii alta...mi se acrise si aveam senzatia ca fiecare-si are aranjamentele lui..ba cu cate-un kinetoterapeut, ba cu cate-un spital..:( Poate m-am inselat..Poate nu..

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua ,Diana
    Inainte de toate iti doresc un An nou plin de bucurii si sanatate. Am vrut sa-yi scriu mai ...in particular ,dar nu vad cum as putea.Ma bucur ca am gasit bloggul tau
    Sunt mama unei fetite de 14 luni si am observat niste probleme la mersul ei;INca nu merge singura ,doar sprijinita ,se ridica si se lasa jos etc.
    Ambele picioare (labele,mai exact) le are orientate spre exterior ,cu varfurile (mai mult dreptul) si calca pe partea interna a talpii prea mult ,ceea ce nu-i ofera stabilitate la mers .Nici la spital la nastere si nici la control la pediatru nu au observat nimic neinregula.Adevarul e ca daca nu o vezi pasind nu iti dai seama ca ar fi vreo problema.
    Mi-am zis sa nu ma panichez ca nu toti copii merg repede si unii au probleme de mers care se corecteaza de la sine in timp,insa acum realizez ca totusi va trebui sa consultam un ortoped pentru o evaluare.
    Stiu ca iti cer oate cam mult dar m-ai ajuta daca ai avea o filmare cu Vladut mergand . Suspectez ca si fiica mea are ceva asemanator ,as zice picior plat vlag .Poti raspunde tot aici? Ca sa nu dam informatii private ,inca.

    multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua si la multi ani! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, dar nu prea mai am timp de cand ne-am inmultit. In legatura cu fetita ta, cred ca ar fi bine sa o vada un ortoped si sa faceti kinetoterapie (cu trimitere de la medicul de familie am inteles ca se deconteaza de casa de asigurari). La Vladut nu se vedea, era destul de discret, insa acum la Radu, cel de-al doilea baietel am obs ca si el isi tine piciorusele flexate, o sa merg si cu el. O filmare in care sa i se vada mersul, hmmm o sa caut daca vrei (sa imi spui o adresa de mail unde sa ti-o trimit), dar cel mai bine cred ca ar fi sa consultati un medic, apoi in functie de ce iti spune poti hotara ce e mai bine pentru fetita ta. Doctorul Ulici de la spitalul de ortopedie Medlife mi s-a parut foarte ok.

      Ștergere