Pagini

joi, 3 iulie 2014

Noile generatii, motiv de dezamagire?

In ultimul timp aud tot mai des critici aduse noilor generatii cum ca nu sunt suficient de pregatiti, iau scoala in ras, nu sunt responsabili sau respectuosi.

Eu nu cred neaparat ca nu sunt la fel de bine pregatiti, ci cred ca societatea e in continua schimbare si pur si simplu sunt diferiti, generatiile nu suporta comparatii pentru ca si contextul social este diferit, inclusiv nevoile ce trebuie satisfacute sunt altele. 

Din contra, daca ar fi sa compar, copiii de azi mi se par mai destepti si mai capabili, probabil din cauza accesului facil la informatie. Ei au un potential imens si depinde de noi sa le dezvoltam acest potential. 

Cred ca si noi gresim undeva: nu avem incredere suficienta in copiii nostri, in aceste noi generatii si ca o consecinta a lipsei de incredere tot noi nu ridicam stacheta suficient, nu reusim sa ii motivam si nu ii ajutam sa isi depaseasca propriile limite, nu reusim sa ii facem sa creada in fortele proprii. Asa ca eu zic sa nu mai cautam buba la noile generatii ci poate la cele vechi, poate s-a pierdut modul eficient, traditional de educatie (si aici nu ma refer la bataie), poate conceptul de parenting nu a fost gresit inteles si poate prea multi parinti au incercat sa fie prietenii copiilor lor, cand acestia au nevoie de parinti mai presus de toate. E adevarat ca nici sistemul de invatamant nu mai este ce a fost odata, in plus, cum sa invete copilul daca el a auzit, a vazut si stie ca simplul fapt ca esti bine pregatit pentru o profesie/meserie nu iti da siguranta unui loc de munca si unui trai decent (asta fiind contextul social actual).

Prea multi de poate si totusi poate asa trebuie sa fie, poate asta e mersul natural al lucrurilor, al omului, o alta etapa a dezvoltarii noastre ca specie, pana la urma nu trebuie sa uitam ca cel mai eficient mod de a invata e din propriile greseli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu