Pagini

marți, 20 ianuarie 2015

Jocul de rol sau jocul de-a


Fetelor, recent am citit cateva articole despre metodele de dezvoltare si invatare la copiii prescolari, se pare ca in top 3 se afla si una din activitatile noastre preferate: jocul de rol.
Ce sunt jocurile de rol? Ei bine, e cam ca la teatru, cineva se gandeste la un scenariu si fiecare jucator va interpreta un personaj, adica primeste un rol, numai ca scenariul va fi unul general, e foarte important sa improvizam si sa ne folosim cat mai mult imaginatia.

Jocurile de rol ii invata pe copii:
  1. Sa gandeasca abstract (asta mi se pare printre cele mai utile achizitii dobandite pentru viitor si intelegerea unor idei si concepte nepalpabile),
  2. Isi dezvolta vocabularul si dobandesc abilitati de limbaj si comunicare,
  3. Isi dezvolta abilitatile sociale si lucrul in echipa,
  4. Isi dezvolta creativitatea folosind imaginatia,
  5. Constientizeaza efectele sau consecintele unei actiuni asupra altora,
  6. Observa si apoi intelege abordarea diferita a aceluiasi subiect de catre mai multi indivizi, faptul ca  altcineva poate avea un punct de vedere diferit,
  7. Se dezvolta increderea in sine, increderea in a-si exprima si sustine punctul de vedere,
  8. Dezvolta abilitati de lider,
  9. Invata sa fie practic, sa gaseasca solutii creative pentru problemele expuse in scenariul jocului.
Intr-un articol, Speranta Farca spune asa: "Copi­lul se joacă de-​​a mama și de-​​a tata pen­tru a înțe­lege chi­mia rela­ției din­tre părin­ții lui (ba îmbu­fnați, ba roman­tici). Se joacă de-​​a doc­to­rul pen­tru a înțe­lege ce i s-​​a întâm­plat la cabi­ne­tul medi­cal unde a fost sucit pe toate păr­țile. Se joacă de-​​a edu­ca­toa­rea pen­tru a înțe­lege de ce la gră­di­niță sunt alte reguli decît acasă."

Marturisesc faptul ca nu am privit niciodata jocul de rol ca pe o nevoie a copilului, mi-am dat seama ca prin el Vladut s-a dezvoltat mult, dar nici prin cap nu imi trecea faptul ca astfel copilul incearca sa defineasca, sa exploreze, sa descopere si sa inteleaga necunoscutul. Copiii sunt foarte curajosi! Pentru ei, totul e necunoscut, totul e nou, de aceea e important sa fim si ingaduitori si sa incercam sa ii intelegem pe cat putem. Universul lor este nelimitat. Imaginati-va cum ar fi sa traiti intr-un infinit de necunoscut.

Aici gasiti articolul frumos si pe intelesul tuturor al Sperantei Farca referitor la jocul de rol, mie mi-a placut tare mult, sper sa va placa si voua.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu